Преди да се започне с процедурите по избелване на зъбите обаче, трябва да знаете, че ако имате коронки, мостове, фасети и обтурации, те няма да променят своя цвят. След като избелването приключи, ще се наложи тяхната подмяна, за да може те да станат с новия цвят на зъбите ви.

Добре е да знаете, че жълтеникаво оцветените зъби се избелват най-лесно, а сивкаво оцветените най-трудно. Има два основни начина на избелване, в зависимост от това дали се прави в кабинета (клинично) или вкъщи (домашно). Разликата между двата вида се състои в концентрацията на избелващия гел, който се използва, а оттам идва и разликата във времетраенето на процедурата.

При клиничното избелване се използват агенти с много висока концентрация и това позволява да постигнем желания ефект в едно посещение в зъболекарския кабинет. Процедурата трае около час и половина. Стоматологът изолира устната лигавица (венците, устните), така че да няма риск върху тях да попадне гел, като в рамките на около час няколко пъти нанася върху зъбите избелващ гел, който в зависимост от марката – се активира по различен начин (химически или с лампа). Това избелване е подходящо в случаите, когато имаме нужда от бърз ефект.

При домашното избелване в рамките на едно посещение при зъболекаря се вземат отпечатъци от двете челюсти. Изработват се гипсови модели на вашите зъби. По тях се правят индивидуални тънки силиконови шини, които плътно да прилепват по зъбите. В следващото посещение зъболекарят ви дава готовите шини, избелващите гелове и инструкции как да ги използвате. Те се изпълват с геловете. По избор на пациента могат да се носят нощем или за час и половина през деня. Това зависи от концентрацията на гела, който сте си избрали. И в двата случая процедурата е безвредна. Най-често около 10-14 процедури са достатъчни, за да постигнете желания ефект. При необходимост могат да се направят повече процедури, като не е задължително да са в последователни дни. При това избелване резултатите се постигат по-бавно и постепенно.

Препоръчително е преди избелването на зъбите да се направи почистване на зъбния камък и зъбната плака за да бъдат постигнати очакваните резултати. Зъболекарят трябва да регистрира изходния цвят на зъбите, за да може да се направи сравнение и да се види резултата. По време на избелването е препоръчително да се избягват храни и напитки, богати на оцветители, както и тютюнопушенето. Също е препоръчително да се използва избелваща паста за зъби, за да се затвърди ефекта. Възможно е зъбите да станат временно по-чувствителни (най-вече от студено) и понякога да се усещат като изтръпнали. След приключване на процедурите нормалната чувствителност се възстановява. При пациенти с по-чувствителни зъби има опция за допълнително използване на средства за намаляване на чувствителността им.

Много добри резултати могат да се постигнат при комбиниране на клиничното с домашното избелване. Защо да избелваме зъбите си? Всичко започва от вашата усмивка! Една нова усмивка може да промени живота ви, а белите зъби са символ на здраве и благополучие. Усмивката ви играе важна роля в това как възприемате себе си, а също и във впечатлението, което правите на хората около вас. Изследванията показват, че повече от всяка друга телесна характеристика като очи, коса и тяло, усмивката е това, което и мъжете и жените смятат за най-привлекателно у хората. Ако имате чаровна усмивка, тя ви отваря врати към един по-добър живот. От друга страна, ако сте недоволни от вашата усмивка, това може да е причина да не можете да се наслаждавате пълноценно на живота и неговите възможности. Вероятно по-подредените зъби ще ви накарат да се чувствате по-уверени в работата си, а по-сияещите и бели зъби ще раздвижат личния ви живот. Ако не сте напълно щастливи с вашата усмивка, може би е време да получите нова.